Nemzeti Táncszínház

Részletes információ


A Nemzeti Táncszínházat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapította a Táncfórum 20 éves eredményes működésének jogutódjaként, engedve a táncművész szakma több évtizedes nyomásának.
 
 

2001. december 1. óta "otthona" lett a magyar táncművészetnek Budapesten; egy ház, egy színház, ahol felmutatható, közönség elé vihető a hivatásos magyar táncművészette a folklórtól a klasszikus balettig, a kortárs táncszínháztól az utcai breaktáncig, nagy együttesektől maroknyi alkotócsoportokig.
Az előadások mellett megjelentek a társművészetek is; a Nemzeti Táncszínház Galériájában kiváló magyar képzőművészek időszakos kiállításai láthatóak, míg a Kerengő Galériában fotókiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Nemzeti Táncszínház anyagi támogatásaival inspirálja a hazai alkotókat új művek létrehozására, amelyek tovább bővítik a gyermek-, ifjúsági és felnőtt közönségnek szóló előadásait. A színház látogatói számos bérlet közül is választhatnak.

A Nemzeti Táncszínház azért jött létre, hogy otthont teremtsen a magyar táncművészet számára és hogy a szakmaiságot, valamint a professzionális táncszakma érdekeit előtérbe helyezve olyan repertoárt biztosítson, amelyben a táncművészet minden műfaja elérhetővé válik a tánckedvelő kultúra-fogyasztók számára. Ígérem tehát, hogy alapkoncepciónkat, eddig felhalmozott értékeinket megtartva lépünk tovább az új év, és egy új korszak felé.

Befogadó színházként mintegy negyven társulattal dolgozunk együtt. S bár a fellépők elsősorban a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjaiból kerülnek ki, e tagság nem feltétele a fellépésnek. Továbbra is nyitottá tesszük színpadainkat azon projektek vagy egyedi formációk számára, amelyekben fantáziát látunk, Refektóriumunk pedig továbbra is a kamara darabok, valamint a kísérletezés terepe lesz. Elsődleges feladatunk azonban a hazai táncművészet képviselete, belföldi és nemzetközi menedzselése.

Profilunk továbbra is tisztán a tánc marad. Ígérhetem, hogy a magyar táncművészet teljes spektrumát színpadainkon tartjuk. Bízom a műfaji sokszínűségben, ahogyan abban is, hogy a néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig továbbra is fenn tudjuk tartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Fontos, hogy nyitottak maradjunk minden korosztály felé. Óvodásoknak szóló előadásaink éppúgy lesznek, mint a tizenévesek számára szervezett beavató színházi foglalkozásaink, vagy több felnőtt generáció ízlésvilágának megfelelő produkciók. Kiemelt figyelmet szeretnék fordítani arra a jövőben is, hogy a fiatal közönség bejöjjön hozzánk, s hogy visszajáró és értő nézőt neveljünk, mégpedig nem csupán a táncnak, hanem általában a színházi műfajnak.

Sikeres darabok állnak mögöttünk, és szándékaim szerint a jövőben is több koprodukciós előadás készül majd a Művészetek Palotájával (Müpa), hogy a magyar táncművészetben, az előadókban és alkotókban rejlő szakmai tudás és kreatív energia friss, megújult produkciókkal juthasson el a Nemzeti Táncszínház és a Müpa táncot szerető közönségéhez. Ezzel a kreatív, friss energiával táncolunk tovább.

Ertl Péter,
a Nemzeti Táncszínház igazgatója


Támogatók