Program


The Royal Ballet: Giselle • Balettközvetítés felvételről
5

The Royal Ballet: Giselle • Balettközvetítés felvételről

A Giselle a klasszikus romantikus balett iskolapéldája. A földi szerelemről szól, amely a síron túl is folytatódik. A balett címszerepét alakítani a balettirodalom egyik legkomolyabb kihívása, ugyanis egy ártatlan, elcsábított parasztlány, Giselle megbocsájtó szellemmé válik, aki kiragadja kedvesét a halál torkából.  több

The Royal Ballet: Giselle
Balettközvetítés felvételről

Műfaj: extra
Felvonások száma: 1
Időtartam: 135 perc

A Giselle a klasszikus romantikus balett iskolapéldája. A földi szerelemről szól, amely a síron túl is folytatódik. A balett címszerepét alakítani a balettirodalom egyik legkomolyabb kihívása, ugyanis egy ártatlan, elcsábított parasztlány, Giselle megbocsájtó szellemmé válik, aki kiragadja kedvesét a halál torkából. A balerina számára az alakítás jól elválasztható, ellentétes két részből áll: az első felvonásban naivnak, természetesnek kell lennie, földi érzelmekkel gazdagon, élettelin kell táncolnia; míg a második felvonásban könnyeddé, légiessé kell válnia, éterien kell táncolnia, mintha nem hús-vér ember lenne.

Peter Wright produkciójában a balett e kettőssége tökéletesen megjelenik: az első felvonás gazdagon árnyalt naturalista részletekkel, míg a második holdfény által megvilágított kísérteties, eszményi szépség csupán.

A Royal Opera House előadásainak magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.

Főszerepekben: Marianela Nunez, Vadim Muntagirov

Koreográfus: Marius Petipa, Jean Coralli és Jules Perrot munkája nyomán

Zenéjét szerezte: Adolphe Adam, átdolgozás: Joseph Horovitz
Cselekmény: Théophile Gautier, Heinrich Heine nyomán
Rendező és segédkoreográfus: Peter Wright
Díszlettervező: John Macfarlane
Fővilágosító: Jennifer Tipton nyomán David Finn
Közreműködik a Royal Opera House Zenekara

Támogatók