Program


NTSZ 20 - Szabad egy táncra?

NTSZ 20 - Szabad egy táncra?

Székesfehérvári Balett Színház - Frenák Pál Társulat - Pécsi Balett
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 23. szerda, 19:00

SZÉKESFEHÉRVÁRI BALETT SZÍNHÁZ

Homokrajzok

A darab miközben költői képet rajzol az elmúlásról, a táncosi lét tiszavirág-életű mivoltáról szól.

A tánc - lényegét tekintve- mozdulatrajzok összessége a térben, amelyek olyanok, mint vízre rajzolt vonalak, vagy homokba írt szavak, vagy akár egy tengerparton, gyerekkéz építette homokvár, amelyet az idő vagy egy óvatlan lépés elporlaszt.

FrenÁk Társulat

A Táncszínház ünnepi évfordulójára a Frenák Társulat olyan előadásából választott részletet, amely szorosan kapcsolódik a Nemzeti Táncszínházhoz, egyúttal illusztrálja a két szervezet közötti valódi partnerséget. A Táncszínház mindig nyitott a Társulatok egyéni igényeire. Nem volt ez másképp, akkor sem, amikor FrenÁk megálmodta a Fig_HT lebegő világát: az előadás tökéletes kivitelezését a Táncszínház emelő motorok beszerzésével segítette. Az eredmény nem maradt el.

FIG_HT részlet

Az elmúlt két évben a világot megrázó új kihívás inspirálja FrenÁk koncepcióját. Örökös kérdés megtalálni a kiutat egy zárt és látszólagos lehetetlen helyzetből. A Fig_Ht részlet mindannyiunk küzdelméről szól, és mindazokról, akiket elvesztettünk, s akiket a színpadon lebegő testek idéznek meg, látomásszerű csodálatos pillanatokban.
FrenÁk a Táncszínház egyedi adottságait használja: a magasság lehetőségeivel és a színpad mélységével a végtelen tér érzetét kelti, a függesztések újszerű használatával kontrasztba hozza a nyers valóság látványát és egy vizionális, képzeletszerű lebegés érzetét váltja ki.

PÉCSI BALETT

Az iszonyat balladája

Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, melynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítottuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén.
A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készítette, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics Viktor egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg Az iszonyat balladájának 21. századiváltozatát.

Székesfehérvári Balett Színház: Homokrajzok
Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Murcof, Ame-Rej, Alva Noto-Ryuichi Sakamoto, W.A.Mozart
Díszletterv: Jaroslav Milfajt
Jelmezterv: Petra Lebdusková
Fényterv: Egerházi Attila
Szcenikus: Jászai György
Betanító balettmester: Cristina Porres Mormeneo
Próbavezető balettmester: Vladan Jovanovic

FrenÁk Társulat: FIG_HT (részlet)
Alkotók és előadóművészek:
Esterházy Fanni, Vasas Erika, Eoin Mac Donncha, Keresztes Patrik, Maurer Milán, Zsíros László
Zenei alkotó, szerkesztő: Halász Gábor
Színpadkép: Victoria Frenak
Színpadtechnika: Zoltai György
Színpadmester: Filep Balázs
Fény: Pető József
Hang: Fekete Mátyás
Koncepció: FrenÁk

Pécsi Balett: Az iszonyat balladája
Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló művész
Jelmeztervező: Kozarics Viktor
Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas

 

Fotó: Bobál Katalin

Ajánlatunk


A Táncművészeti Egyetem balettművész hallgatóinak vizsgakoncertje hagyományosan egy klasszikus/neoklasszikus balett-felvonással kezdődik, a második rész koncertszámai között minden hallgató a tehetségének leginkább megfelelő stílusú és karakterű feladatban mutatkozhat be, míg a harmadik részben egy modern/kortárs darab kerül a műsorba.

A Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész szak színházi tánc szakirányának végzős hallgatói vizsgaelőadásukon a különböző táncstílusokat felvonultató koreográfiákon keresztül adnak számot a képzés során megszerzett technikai és előadóművészi tudásukról.

Ajánló


A mevlevi rend szúfi szertartása, a szema az Istenhez való felemelkedés állomásait jelképezi a maga vallásos elemeivel és témáival, amelyekből…

Miként az ember leveti elnyűtt ruháit és újakat ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen…

Két ember egy pontban összeér. Ez a pont most már közös, itt találkoznak. Megérintődnek. Megérintve lenni annyi, mint valami kivételesen…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!Támogatók