Program


La Pastorale • Malandain Ballet Biarritz

La Pastorale • Malandain Ballet Biarritz

Thierry Malandain La Pastorale című koreográfiáját a Ballet Biarritz táncművészei a klasszikus balett alapjaira építve a kortárs tánc nyelvén jelenítik meg. A darab Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 11. szerda, 19:00

A Pasztorál Ludwig van Beethoven 6. szimfóniája, melyben a természetszerető zeneszerző a madárdaltól és vihartól eltekintve valójában nem konkrét dolgokat kíván bemutatni, inkább érzéseket fejez ki. A derűs és alapvetően idealista darab egyrészt a régi korok pásztoridilljének virággal borított ösvényeit, a régmúlt ártatlanságát és nyugalmát idézi, másrészt Athén glóriaként lebegő szent porát, a városét, melyet a költők és művészek minden korban a Szépség megteremtőjeként tartottak számon.  

De elszakadhatunk-e tényleg a valóságtól? Az Athén romjai és a Meeresstille und Glückliche Fahrt (Nyugodt tenger és sikeres utazás) című, Op. 112-es kantáta néhány motívumával kiegészült a Pasztorálban a vándorlásban útitársként mellénk szegődő amolyan romantikus hős nyomában járva idézi meg a hellén ókort mint a nosztalgia és a művészi tökéletesség helyét, miközben a végtelen vágy fájdalmától az eredendő fény boldogságáig jut el. 

Sajtóvisszhang:

A La Pastorale a Malandain Ballet Biarritz feldolgozásában

Biarritz városában működik Franciaország egyik legjobb táncegyüttese. [...] A darabban egymással váltakoznak a Thierry Malandain által fémjelzett csoportos koreográfiák és a duettek: Mandalain kiemelkedőt alkotott a klasszikus tánc modern feldolgozásában. Megtalálhatjuk benne a hellén vonulatot, egyes mozzanataiban pedig Nyizsinszkij Egy faun délutánja című művét idézi. Úgy tűnik, a táncosok eltökélten törekszenek céljuk elérésére, mozdulataik pedig a konvencionalizmuson túllépve a test érzéki erejét dicsőítik. Lehetetlen küldetéssel állunk szemben, és mindenkinek a saját képzelőerején múlik, hogy mennyire vesz részt ebben. A gyönyörű balett lírai és más, még sokkal bensőségesebb jeleneteket állít egymás mellé. 

Le Figaro Magazine, François Delétraz, 2019. december 7.

 

Zene: Ludwig van Beethoven (VI. Pasztorál szimfónia, kantáta op. 112, részletek az Athéni romjai-ból)
Díszlet- és jelmeztervezés: Jorge Gallardo
Világítás: François Menou
Jelmezkészítő: Véronique Murat, assisted by Charlotte Margnoux
Díszlettervezés: Loïc Durand
Díszlet- és kellékkivitelezés: Frédéric Vadé
Koreográfia: Thierry Malandain

Ajánlatunk


A Székesfehérvári Balett Színház egyedülálló, háromrészes táncszínházi előadása.

A Holland Nemzeti Balett Junior Társulata minden évben beválaszt soraiba néhány tehetséges fiatal táncost a több mint 700 jelentkező közül. Ez a társulat áthidalja a rést a képzés és a professzionális gyakorlat között, és lehetőséget biztosít ezeknek a táncosoknak arra, hogy felkészüljenek karrierjükre a Holland Nemzeti Balett vagy egy másik vezető nemzetközi balett-társulat csapatában. Bimbózó tehetségüket most a Shooting Stars című produkcióban csodálhatjuk meg, amely a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állít színpadra.

A FrenÁk Társulat és az R_ Társulás (az előadóművészek alkotói munkájának részvételével – közös alkotói platform) új kreációjának tematikáját a 2020-as év világot megrázó új kihívása inspirálja, hisz a FrenÁk koncepciókban és elképzelésekben örökös kérdés megtalálni a kiutat egy zárt és látszólagos lehetetlen helyzetből. Az előadás árnyéklenyomata annak, hogy az ember egy belső figyelemmel hogyan küzdheti át magát az őt behatároló társadalmi problémákon, és minden egyes egyén belső hite, küzdelme – még ha individuális szinten történik is –, hogyan képes a társadalmi létet felemelni. Ezért is koncentrál az alkotói munka az egyéni személyes tapasztalatokra, és halad valós, megélt események nyomán, majd emelkedik el egy absztrakt nyelvezettel, egy új, vizionális pozitív létbe, hogy reményt és perspektívát nyithasson a nézőben és önmagunkban egyaránt, miközben mindenki érzete nyomon követheti a közvetett vagy közvetlen lenyomatok hatását. FrenÁk egy új kompozícióban idézi meg idén negyven éves munkásságának esszenciális elemeit; a látvány kontrasztba hozza a nyers valóság és egy vizionális, látomásszerű lebegés érzetét, a függesztések újszerű használatával. A munkafolyamatban résztvevők experimentális élményeiből megszülető érzetei remélhetőleg visszhangra találnak a közönség lelkében, hisz a Fig_Ht mindannyiunk küzdelméről szól, és mindazokról, akiket elvesztettünk, s akiket a színpadon lebegő testek idéznek meg, látomásszerű csodálatos pillanatokban.

Ajánló


Fekete István Vuk című meséje ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon, most azonban mesejátékunkban megelevenednek a jól ismert figurák,…

A Spid_er következetes lépcső abban a tudatos építkezésben, ahol FrenÁk koncepciója mentén fiatal alkotók – ezúttal táncművészek és akrobaták –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!


Támogatók