Program


Sad Case | Handman | Cacti - Nederlands Dans Theater 2
3

Sad Case | Handman | Cacti - Nederlands Dans Theater 2

A Nederlands Dans Theater 2 a világ egyik vezető kortárs táncszínháza Paul Lightfoot koreográfus művészeti vezetésével.

 több

A holland társulat Hágában működik, de évente megközelítőleg 115 ezer néző előtt lép fel Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Ausztráliában. 1959-es alapítása óta ez a forradalmi, előremutató társulat egy több mint 600 darabból álló repertoárt épített ki olyan neves koreográfusok irányításával, mint Jiří Kylián, Hans van Manen, valamint saját elismert koreográfusaik munkájának eredményeként, mint Sol León & Paul Lightfoot. Társkoreográfusaik, Crystal Pite és Marco Goecke, valamint világhírű vendégelőadóik, mint Johan Inger, Medhi Walerski, Alexander Ekman, Gabriela Carrizo, Franck Chartier, Hofesh Shechter, Edward Clug és Sharon Eyal & Gai Behar, szintén nagyban hozzájárultak sikereikhez.

1978-ban az NDT egy második közösséget is alapított, hogy a főtársulatot ifjú tehetségekkel láthassa el. Három év alatt az NDT 2 tizenhat, klasszikus képzést kapott táncost tudott az NDT 1 részére kinevelni a világ minden tájáról. Míg az első társulat a táncosok számára lehetőséget kínál arra, hogy továbbfejlesszék művészi önkifejezésüket és személyiségüket, a második társulat, az NDT 2 egy igen változatos repertoárral rendelkezik, melyben a darabokat elismert, valamint feltörekvő fiatal koreográfusok készítik, mint például Jiří Pokorný, Edward Clug, Imre van Opstal és Marne van Opstal. Az NDT 2 egyik célja, hogy a táncosok megismerjék a táncművészet legkülönbözőbb előadásmódjait és nyelveit. Az eltérő koncepcióval rendelkező koreográfusokkal történő együttműködés lehetőséget teremt a táncosoknak, hogy gyorsan reagáljanak az eltérő táncnyelvekre, technikákra és munkamódszerekre.

Az NDT hágai otthonában ez mind együtt megtalálható egy olyan környezetben, mely igazi táptalaja a kreativitásnak, és amely folyamatosan változik, hogy a kortárs táncművészet Hollandiában és külföldön is új energiákkal telve állandóan

Sad Case

A Sad Case című darab 1998-ban jött létre, amikor Sol León héthónapos terhes volt a lányával. Azóta a balettet egy adaptált változatban játsszák. A mexikói mambó zenére végzett meglepő és földhözragadt mozdulatok folyamatos egyensúlyozást mutatnak be a szatirikus és a klasszikus táncpillanatok között.

Handman

A Handman egy kellemes utazásra hív egy eddig még felfedezetlen úton, ahol rövid találkozásokra kerül sor férfiak és nők, nők és nők, nők és férfiak, férfiak és férfiak, valamint az ember és a Handman között. A cím a darab egyik adott pillanatára utal, melyet akár figyelmünk el is kerülhet.

Cacti

Alexander Ekman saját magát a ritmus megszállottjának tartja, mivel egyik jellegzetessége a kortárs zenei világok létrehozása. Ez a koreográfia, melyhez csak komolyzenét használt fel, Schubert A halál és a lányka művének újraértelmezését eredményezte, melyhez a Holland Szimfóniát is felhasználta. A táncosok valóságos hangszerekké váltak a zenekar mellett.

Sad Case

Zene / Music: Perez Prado, Alberto Domínguez, Ernesto Lecuona, Ray Barretto, Trio Los Panchos, Augustin Lara

Díszlet és jelmezek / Sets and costumes: Sol León és Paul Lightfoot

Világosítás / Lighting: Tom Bevoort

Koreográfia / Choreographed by Sol León & Paul Lightfoot

Handman

Zene / Music: Milko Lazar: Piano and drums (2015), Simonec: Dismissed; Drum & Drone

Világosítás / Lighting: Tom Visser

Díszlet és jelmezek / Sets and costumes: Edward Clug

Koreográfia / Choreographed by Edward Clug

Cacti

Zene / Music: Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, D-moll szimfónia “A halál és a lányka” IV: Presto Franz Schubert, zenekarra alkalmazta: Andy Stein, Allegro, Joseph Haydn A-dúr vonósnégyeséből Opus 9, No 6. A vonósnégyes felvételeit Harmen Straatman készítette

Világosítás / Lighting: Tom Visser

Díszlet és jelmezek / Sets and costumes: Alexander Ekman

Szöveg / Text by Spenser Theberge

Koreográfia / Choreographed by Alexander Ekman

 

Ajánló


A legendás előadás bemutatójának 30 éves évfordulója alkalmából, ismét életre kel a méltán…

Érzékiség, érzékenység,szerelem, szenvedély, vágy, gyűlölet, figyelem, közöny, öröm és bánat, humor, boldogság és…

Támogatók