Program


Diótörő • Szegedi Kortárs Balett
2

Diótörő • Szegedi Kortárs Balett

Karácsony este együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 22. péntek, 15:00

Diótörő • Szegedi Kortárs Balett

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

Karácsony este együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát. Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát - Mária hercegnőt. A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben.
 

Marika: Diletta Savini

Diótörő: Czár Gergely

Drosselmeyer nagybácsi: Kalmár Attila

Frici Marika testvére: Vincze Lotár

Anya és Egérkirálynő: Nyeste Adrienn

Apa és Tortavár ura: Francesco Totaro

Dada és Cukorszilva Tündér: Bocsi Petra

Barbie és Rózsahercegnő: Diletta Ranuzzi

Baltazár a bátor: Kiss Róbert

Egérkirály: Graziano Bongiovanni

Rózsaherceg: Füzesi Csongor

Kínai lány: Nier Janka

Arab lány: Miriam Munno

Spanyol lány: Letizia Melchiorre

Gyerekek, egerek, hópihék, édességek: Desirée Bazzani, Miriam Munno, Letizia Melchiorre, Nier Janka, Füzesi Csongor, Graziano Bongiovanni, Vincze Lotár

 

Zene: P. I. Csajkovszkij

Fény: Stadler Ferenc

Bábok: Tóth Andrea, Kiss Attila Etele

Fejdísz: Zazzy Design

Díszlet, jelmez: Horányi Júlia

KOREOGRÁFUS: JURONICS TAMÁS

Művészeti vezető: Juronics Tamás

Igazgató: Pataki András

 

Partnerek:

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szegedi Nemzeti Színház, Kulturális és Innovációs

Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Kortárs Balettért Alapítvány

Novotel Hotel – Szeged, CE Glass Company, Busz Travel – Császár József, Hétkávézó, Pick Szeged

Kézilabda, Palánta Salátabár, Szegedi Közlekedési Társaság, Porsche Szeged, Porsche M5, Skechers

Central Eastern Europe


Fotók: TARNAVÖLGYI Zoltán

Ajánlatunk


Az 1909-ben íródott LILIOM avagy egy gazember élete és halála zsigerből elragadja a nézőket. Egy kis szobalány és egy körhintás legény közötti erőteljes és kaotikus szerelem történetét meséli el. Nyomorúság, nyers érzések, törékenység. A szereplők felelősséget vállalnak sorsukért, és bezárkóznak kudarcaikba, mintha százszor megtennék ugyanazt az utat anélkül, hogy változtatnának rajta.

Gyökereink a mélybe nyúlnak. A falu zárt, hagyományőrző közössége szövetkezett a természettel, melyhez elszakíthatatlan kötelékek láncolták. Itt ideje volt az éneknek, a táncnak, a születésnek és a meghalásnak… Óriás-gyermekek apáink, nagyapáink válláról szemlélték a világot. Mi is ezt a régről jövő tudást szeretnénk közvetíteni az ő segítségükkel, táncban, muzsikában megmutatva.

Ajánló


Kizökkent az idő…, ahogy Shakespeare-nél szokott. De, míg Hamlet azzal a bizonyossággal lép a színpadra, hogy általa még helyretolható –…

A CUBAN ECLECTICO című műsor a kubai táncstílusok metszetén keresztül betekintést nyújt a karibi ország életébe. Az Acosta Danza a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Támogatók