Program


BEMUTATÓ - FONÓ-DÓ • Cserepes Gyula

BEMUTATÓ - FONÓ-DÓ • Cserepes Gyula

Három fiatal táncosnő. Az üres térben hol külön-külön, hol egymással kapcsolódva mozognak.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. február 11. péntek, 19:30

Táncuk, mint egy folyó árja, egyszer lassan hömpölyögve, máskor sebes árként illanva töltik ki a teret. Végtagjaik össze-összefonódnak egymással, hogy aztán újra különváljanak és a maguk életét éljék tovább. Szakadatlan újrapróbálják a kapcsolódást – minden alkalommal másként. A kaleidoszkópszerű, pszichedelikus színpadkép szüntelen mozgása észrevétlenül fonja össze a nézők és táncolók lelkét egymással.

A fonás hagyományosan a nők által végzett tevékenység, az emberiség egyik ősi foglalatossága. A fonál, fonat, zsinór, kötél a felemelkedés, kiszabadulás jelképe (pl. Ariadné fonala). Az égből alácsüngve az istenek ég és föld közötti közlekedési eszköze. A samanisztikus hiedelmekben a lélekutazás szimbóluma. A különböző mitológiákban gyakran tűnik fel a sors fonala, amelyet a görögöknél ráadásul három istennő sodor.

A fonók – ahol a munkát ősztől farsangig végezték – alapvetően a lányok és asszonyok birodalma. Ugyanakkor a falusi közösségekben a dramatikus játékok (alakoskodások) valamint a táncolás egyik legfontosabb helyszínei is. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a népi kultúra tánc-és-színháza (kis túlzással: táncszínháza). Cserepes Gyula koreográfus új, Fonó-Dó című kortárs táncszínházi előadása ebből a térből és a fonás, fonódás motívumából inspirálódva született meg.

Előadók: Mayer Dorina, Szoboszlai Lilla, Temesvári Zsófia

Fény: Dézsi Kata 

Zene: Varga Vince

Korrepetítor: Köles Éva

Jelmeztervező: Farkasdy Szilvia 

Fotódokumentáció: Dömölky Dániel 

Videódokumentáció: Várnagy Kristóf 

Produkció: Atelier 21220 

Produkciós asszisztens: Turjányi Lilla 

Alkotó: Cserepes Gyula 

Ajánlatunk


Az 1909-ben íródott LILIOM avagy egy gazember élete és halála zsigerből elragadja a nézőket. Egy kis szobalány és egy körhintás legény közötti erőteljes és kaotikus szerelem történetét meséli el. Nyomorúság, nyers érzések, törékenység. A szereplők felelősséget vállalnak sorsukért, és bezárkóznak kudarcaikba, mintha százszor megtennék ugyanazt az utat anélkül, hogy változtatnának rajta.

A CUBAN ECLECTICO című műsor a kubai táncstílusok metszetén keresztül betekintést nyújt a karibi ország életébe. Az Acosta Danza a klasszikus balettet flamencóval és afro-kubai stílusokkal ötvözi. Raul Reinoso SATORI című darabjában a spirituális megvilágosodáshoz vezető, belső utazásra hív, amelynek során rátalálhatunk a bennünk lakozó igazságra, szépségre és fényre.

A Bajadért mind melodramatikus cselekményét, mind általános esztétikáját tekintve áthatja az idealizált egzotikum.

Ajánló


Az indiai klasszikus tánc különlegessége, hogy egy időtlen kapocs múlt és jelen között. Ez a legősibb, ma is élő táncstílus…

Az emberiség mára nagyon eltávolodott eredendő, természetes közegétől. Miközben vágyunk egy harmonikusabb életre, nap mint nap mégis egyre nagyobb a…

A Nemzeti Táncszínház legnépszerűbb saját előadás-sorozatának búcsúelőadása. Ez a 11. évadát ünneplő egyedi - és rendszeres teltházzal büszkélkedő - sorozat…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



Támogatók