Online Jegyvásárlás

Program


Élő Tánc-Archívum: Szatmár / Kalotaszeg

Élő Tánc-Archívum: Szatmár / Kalotaszeg

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Élő Martin Archívum

Szatmár

„Élő Martin Archívum sorozatunk első két darabját, Bonchida háromszor és Kalotaszeg címmel mutattuk be. Követve, a fáradhatatlan néprajzkutató Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát, most Szatmár címmel folytatjuk a sort, ezzel is tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben. Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték össze és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját. Nemes és nagyszerű munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait, s most ránk vár a feladat, hogy feledhetetlen színházi élményt nyújtsunk e régi, sok esetben elfeledett, de csodálatos kultúra megelevenítésével.” Zsuráfszky Zoltán

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckara és zenekara

Néprajzi szaktanácsadó dr. Ratkó Lujza

Művészeti munkatárs, jelmez: Vincze Zsuzsa

Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Kossuth-díjas, kiváló művész

Kalotaszeg

Élő Tánc-Archívum sorozatunk első darabját, Bonchida háromszor címmel mutattuk be. Követve, a fáradhatatlan néprajzkutató Martin György (1932-1983) táncfilmezéseinek útvonalát, most Kalotaszeg címmel folytatjuk a sort, ezzel is tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai 1969-ben több nagy horderejű táncgyűjtést szerveztek Erdélyben, Az erről készült táncfilmek meghatározó jelentőségűek a magyar és az egész európai néptánc-kutatás történetében is (Bonchida, Türe, Szék stb.).

Ezen műsorunkkal szeretnénk köszönetet mondani a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének, azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek: táncosoknak és zenészeknek, akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenekultúrát.

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenészei

Néprajzi szaktanácsadó: Éri Péter

Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Díszlet: Ambrus Sándor

Művészeti munkatárs és jelmez: Vincze Zsuzsa

Rendező- koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

Ajánló


Image | dot.Consla / Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint: I hear you DanceLab…

Balett vizsgakoncert - 2018 Magyar Táncművészeti Egyetem

Orfeusz és Euridiké Szegedi Kortárs Balett